Praktijk voor coaching en supervisie

Letting people flourish

OP DE GRENS  

Elk mens bereikt vroeg of laat de grens van wat wel vertrouwd is, maar niet meer zo inspireert.

Dat geeft onrust en allerlei vragen komen op. Bijvoorbeeld: Moet ik iets anders gaan zoeken? Of kan ik hetzelfde anders gaan doen?

Kan ik mijzelf (en mijn omgeving) nog verrassen?

Op de grens begint een nieuw avontuur. 

Al veertig jaar begeleid ik daarin mensen, eerst als pastor en gestalttherapeut, en vandaag als coach, supervisor en geestelijk begeleider. 

Neem contact op: jjsuurmond@gmail.com   

 

COLUMNS EN LEZINGEN

Vele jaren was ik columnist voor het katern Religie & Filosofie van dagblad TrouwIk werk mee aan het handboek Vindingrijk geloven en was in 2022 gastauteur van het blad Speling. Verder verschijnen mijn columns en artikelen in Herademing, Volzin, het KBO-PCOB blad en op het platform Nieuwwij.nl. Ook schrijf ik voor het Ouderlingenblad en blog ik voor de NBG siteVoor de columns zie onder meer Nieuwwij en Trouw.

Regelmatig geef ik lezingen over geloofsontwikkeling, ouder worden, kunst, psychotherapie en mystici als Etty Hillesum, Florence Nightingale en Antoine de Saint-Exupéry. Ook vertel ik over de spirituele weg, zoals die geschetst wordt in het pas door mij vertaalde boek Mystiek van Evelyn Underhill (zie onder).

In september verschijnt in Speling het artikel 'Verrukkelijk, verschrikkelijk is de liefde'. Volzin publiceert mijn uitgebreide bespreking van het boek van Metin Arditi: Le bâtard de Nazareth.


AGENDA  

- Zondag 10 sept. 10.00 uur: kerkdienst, Dorpskerk Abcoude.

- Zondag 15 okt., 11.30 uur: Bachcantatedienst. Koogerkerk, Zuidscharwoude.

- Donderdag 19 okt., 19.30 uur: gespreksgroep over mystiek, aan de hand van mijn vertaling van Evelyn Underhill. Woudkapel, Bilthoven.

- Zaterdag 21 okt., 10.00-15.30 uur: symposium 'Leven in Gods tegenwoordigheid'. Xaveriuskerk, 't Zand 29, Amersfoort. Toegang 7 euro. Presentatie van het dagboek van Marianne Vonkeman: Ik mis Je terwijl Je bij me bent. Met medewerking van Hein Blommestijn en Carmen Fotescu, die vertellen over het kloosterleven in Schiermonnikoog. Jos Huls geeft een lezing over de inspiratie van Dag Hammarskjöld en Jean-Jacques Suurmond over het boek Mystiek, hoe God werkt in de mens van Evelyn Underhill.


Verschenen: mijn vertaling en bewerking van 'Mysticism' van Evelyn Underhill, getiteld Mystiek, hoe God werkt in de mens. Zie voor informatie: Skandalon. Het boek werd afgelopen november gepresenteerd op het symposium 'Moderne Mystiek' in Nijmegen.  

'Hoog tijd dat deze mystieke klassieker vertaald werd' - Dagblad Trouw

'Een ware schatkamer van mystieke teksten'  - Nieuwwij.nl

'Deuren en ramen open, zo zou je het boek kunnen samenvatten'  - Friesch Dagblad

'Gedegen overzicht van eeuwen mystieke literatuur... met mooie aanvullingen onderaan de bladzijden van recenter mystici' - Nederlands Dagblad

'Het boek oefende een grote invloed uit op het denken van belangrijke intellectuelen' - EW weekblad

'Een klassiek overzicht... doorleefd werk... fris vertaald' - Benedictijns Tijdschrift

'Niets dan lof voor dit prachtige boek!' - Theologie.nl

 

* Hier is een kleine oefening in contemplatie, genomen uit het boek:


* Waarom het boek essentiële lectuur is voor ieder die persoonlijk (of als pastor, geestelijk verzorger of geestelijk begeleider) geïnteresseerd is in spiritualiteit, zie hier.